Persbericht oogstfeest 2016

Nieuwe VZW zet fruittelers in de kijker.

Vijf inwoners van regio Oud-Turnhout hebben zopas de krachten gebundeld met als doel de lokale fruitteelt en fruitconsumptie in de kijker te zetten. Ze hebben daarvoor, in samenwerking met het Oud-Turnhouts gemeentebestuur, een nieuwe vzw opgericht die zich ‘Fruitfeesten’ noemt. Samen organiseren ze op 15 en 16 oktober de eerste editie van ‘Het Oogstfeest’.

VZW Fruitfeesten bestaat momenteel uit een kernploeg van vijf personen, Jean Aerts, Gunter Roes, Louis Mariën, Vincent Van Gool en Colette Van Loy. Allen zijn zij zelf lokale ondernemer of verwant met een streekproducent. In samenwerking met de gemeente Oud-Turnhout trachten ze een gezicht te geven aan de lokale fruittelers om zo de bevolking kennis te laten maken met de producent van het fruit. Oud-Turnhout heeft met zijn vele fruittelers namelijk heel wat te bieden. Het gezicht achter het fruit is minder bekend. Daar wil de VZW wat aan doen.

Daarnaast mikt de VZW ook op het stimuleren van gezond eten van eigen bodem, door het fruit dichter bij de mensen te brengen. Om dit te kunnen bereiken, zal de VZW allerlei activiteiten en evenementen organiseren waarbij de lokale fruittelers centraal staan. Op zaterdag 15 oktober en zondag 16 oktober organiseren ze hun eerste evenement, ‘Het Oogstfeest’.

Het Oogstfeest

Tijdens het Oogstfeest op 15 en 16 oktober wordt het oogstseizoen van 2016 op feestelijke wijze afgesloten en gevierd. Het evenement, waarbij het thema ‘De Appel’ centraal staat, gaat door in de hallen van Appelen Roes op Steenweg op Sevendonk 95 te Oud-Turnhout. Daar wordt gedurende twee dagen plaats gemaakt voor een uniek culinair en cultureel evenement waar de verschillende fruittelers van Oud-Turnhout een belangrijke plaats innemen.

Wie rustig wil genieten, kan zijn benen onder tafel schuiven met een drankje en een hapje, voorzien door de Hotelschool van Turnhout en restaurants en traiteurs uit de omgeving, terwijl de klanken van Tzigani, Amuzet, Only 4 Saxes en Tumbao Cubano zorgen voor sfeervolle achtergrondmuziek. Wie daarentegen meer actie wil, kan kiezen om deel te nemen aan de vele appelspelen of een rondleiding in de boomgaard, waar studenten van Thomas More Geel je alles leren over de appelteelt.

Ook de lokale handelaars en ambachtslieden mogen hierbij niet ontbreken. Zij tonen op een markt die doorheen de gangen van Appelen Roes loopt, aan wat Oud-Turnhout en omstreken allemaal te bieden heeft, terwijl lokale jeugdbewegingen zich inzetten om van het Oogstfeest ook voor de kinderen een onvergetelijke ervaring te maken.

Het zullen kortom twee dagen worden om niet te missen!